ENN SÄDE FOTOALBUM 4. Ajapildid Ants Sädelt

Ajapildid Ants Sädelt

 

Ants Säde suvisel välipraktikal Narvas.

 

Sedakorda pakun ma oma vanema venna Ants Säde (1937—1997) ajapilte Tallinnast tema kunstiinstituudi-aastatest alates 1956 jj. Et Antsul polnud negatiividele täpsemaid märkusi tehtud, jääb vaatajale võimalus end ise proovile panna: mis?, kus? ja millal?.

Pärnust tulnud noor kunstitudeng teeb nende piltide kaudu esimest tutvust Tallinnaga, linnaga, mis sellisel kujul jääb meist nüüd vaat et 65 aasta taha. Ta näeb, aga ei märka vanalinna armetust: mustad lagunenud seinad, Niguliste kirik veel katuse ja tornita. Munakivisillutisega tänavad. Kirjanike Maja veel pole, aga ta pildistab seal nurgal oma kursusekaaslasi, kes ei oska imestada, et Vilde monumentki puudub.

Kohvikutest tulvab varahommikul ogaraks tegevat värskete saiade lõhna! Kui vaid kohvi juhtub olema. Pärli kohvikus, mis jääb praeguse TMK toimetuse lähedale, on pagariks Elmar Sinisalu, meie Pärnu naabriema vend. Aastakümneid teeb ta tööd üksnes öösel, viini saiakesed ja muu peavad laual olema varahommikuks. Päeval aga kulutab raha hipodroomil hobuste võidusõidu totalisaatoril…

Värskete hobusepabulate aroom õllevedajate vankrite juures, veel jalaga tallatava noaterituskäia krigin… Peaaegu nagu Jaan Krossi meelepildid Russowi aegadest.

Et õpin ise parajasti Leningradis, saadan sealt Antsule fotofilmi. Ants omakorda ostab Tallinnast tavalist jahu ja saadab emale Pärnusse: 4,10, 2,38 või  2,65 rubla. Ju siis seal polnud…Ühiselamu on vanalinnas Uuel tänaval üpris vanas majas number 23. Sestap palju pilte siitsamast, suvel ja talvel ja udus ja päikeses. Et stipendium on pisuke, vaid 220 rubla, millest võetakse ühiselamu eest 15 rubla ja viis rubla läheb riigilaenule, on ühikas söögitegemise kunst kõrgelt hinnas… kui vaid elektripliidi spiraal jälle läbi pole põlenud või poes margariin otsa saanud. Kodunt saadetakse kartuleid, leiba saab niisama praadida. Peaasi, et komandant peale ei satu. Aga ka kerged lõunad „draamakeldris” või siinsamas Võidus.

Suvised vihmad, kevadised vihmad. Draamateatris jookseb „Kuues majakord”, sealt saaks ju täpse aja paika panna. Kas tasubki?

Auruvedur Balti jaamas tossamas.

Palju luuaga kojamehi.

Ajatud lapsed uulitsatel.

 

„Kõik, mis jääb enne olevikku, on muinasaeg. Muinasaeg tähendab eilset”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leia veel huvitavat lugemist

Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Sirp
Õpetajate leht
Täheke
Looming
Vikerkaar
Värske Rõhk
Müürileht

Leia veel huvitavat lugemist.