Avaveerg okt2014

URMAS LENNUK

PALJU ÕNNE!

 Kuusteist aastat tagasi lahkusin Agentuurist1, narmendav kilekott lühinäidendeid pungil täis. Olin tol hetkel ilmselt kõige õnnelikum inimene kogu planeedil. Mul oli odavas kilekotis terve varandus, millest jätkus elamusi hiliste hommikutundideni. Aga juba trepist laskudes oli mul kuklas teadmine, et väga palju tekste jäi veel riiulitele ootama. Seal tundus olevat lugemist vähemalt kaheks elueaks kindlasti. Tookord leidsin ma kerge vaevaga endale sobiva teksti, selleks osutus ühe tundmatu draamakirjaniku „Linnubassein”, mille oli tõlkinud Rein Oja. Näidend oli lavastamata ja tõlge Agentuuril ostmata. Aga mind see ei morjendanud. Olin rikas! Kõige rikkam noor lavastajaüliõpilane kogu universumis. Mul oli nii palju lugeda!

      Tänaseks on paljud asjad muutunud. Olen Agentuuriga kokku puutunud nii autori, teatri kirjandusala juhataja, loomenõukogu liikme kui ka lavastajana, kes otsib uusi tekste, mida lavastada. Kõigis neis rollides on tulnud Agentuuri vaadata erineva mätta otsast. Ja kõigis neis rollides on ootused ja vajadused erinevad. Olen Agentuuri kirunud ja kiitnud. Juba see on märk, et kuuldused tema surmast oleksid tugevasti liialdatud ja enneaegsed. Aga kui nüüd linnulennult neile aastaile tagasi vaadata ja midagi välja tuua, siis näidendivõistlustega rajatud maardla on veel paljuski lavastajate jaoks läbikaevamata aarete saar. Õnneks on kaart olemas, kuhu varandus peidetud. Seega, kõik, mis enne oli puudu, on nüüd üle ja ootab väljakaevamist. Mõne teksti jaoks pole aeg ilmselt veel piisavalt küps, mõni tekst on ehk uut ringi ootamas, aga peamine — Agentuuri väljadel kaevamiseks pole tarvis keskkonnaministeeriumi luba ja uuringud ei too kindlasti kaasa ohtu põhjaveele. Kuni leidub kilekottidega kaevureid, seni püsib lootus. Väikese Eesti kohta pole seda sugugi vähe.

 Viide:

1 Oktoobris peab Eesti Teatri Agentuur oma kahekümnendat sünnipäeva ning koostöös erinevate teatritega seotud asutuste ja väljaannetega tähistab agentuur sel puhul eesti näidendi kuud. Ka TMK oktoobrinumbri teatriteemad puudutavad sedapuhku peaasjalikult eesti näitekirjandusel põhinevat teatrit. [Toim.]

Kommenteeri

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Leia veel huvitavat lugemist

Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Sirp
Õpetajate leht
Täheke
Looming
Vikerkaar
Värske Rõhk
Müürileht

Leia veel huvitavat lugemist